fredag den 22. november 2013

Drop overvågningssamfundet

Jeg tager lige en pause fra at diskutere økonomi og økonomer generelt, for at fokusere mere på de konkrete tiltag vi kan give os i kast med. Jeg har tidligere snakket om at indrette nogle af vores offentlige institutioner således at vi undgår et behov for at staten skal spionere på borgere, uanset om det er en situation hvor vi alle skal betale for at være med alligevel, eller hvor frygten for misbrug gør at man faktisk skader de folk man forsøger at hjælpe.

Drop overvågningssamfundet

Tilbage før Berlinmuren faldt og tyskland blev genforenet, snakkede man ofte om hvor forfærdeligt det måtte være at bo i et land hvor staten spionerede på alle, og man aldrig kunne føle at man rent faktisk havde et privatliv. Vi priste os lykkelige for at i Danmark og den vestlige verden aldrig kunne finde på at oprette et så omfattende system af stikkere til at rapportere på deres medborgere. Hvor virker det hyklerisk, i bagklogskabens klare lys. I dag er vi nemlig godt på vej til at ende i samme grøft, nogle vil faktisk påstå at vi er gået meget længere allerede.

I dag bliver alt digital kommunikation registreret og arkiveret. Telefon-opkald, smser, samt en del af alle de hjemmesider du besøger på nettet. Det bliver alt sammen gemt med et tidspunkt, så man senere kan gå tilbage og se hvornår du har snakket med hvem. Derudover gemmes informationer omkring hvilke mobiltelefonmaster du har været tilkoblet, så de kan holde styr på hvor du var hvornår. Alt dette sker uden du kan gøre noget ved det, fordi sådan er loven indrettet. Selv grundloven er blevet sat ud af drift, vi har reelt ingen mulighed for at have en privat samtale nogen steder, med mindre den foregår ansigt til ansigt, og det kun hvis i begge har efterladt mobilen derhjemme før i tog hen for at mødes. I år 2008 var det i gennemsnit 82.000 poster (om året) om hver eneste dansker der blev gemt, jeg tvivler på at det tal på nogen måde er faldet frem til 2013 der er gået siden.

Hvis du ikke har noget at skjule...

Det argument kommer altid op hver gang nogen prøver at gøre indsigelser overfor måden vores privatliv bliver revet i stykker og gemt uden at vi kan gøre noget for at beskytte os selv. "Hvis du ikke har noget at skjule, hvorfor er du så imod at nogen kigger?" Jamen jeg har noget at skjule, mit privatliv. Det er af den samme grund at jeg lukker døren når jeg går på toiletter og jeg har gardinerne trukket for om natten. Det er sku' ubehageligt at tænke på at der er computere rundt omkring i Danmark, hos internet og teleudbyderne, som registrerer alle de ting du går og foretager dig. Retten til et privatliv bør være normen, og kun hvis en retskendelse udstedt af en dommer foreligger, bør det være tilladt på nogen måde at gå i gang med at aflytte folks kommunikation.

Argumentet er altid at mere overvågning vil gøre det nemmere for politiet at opklare kriminalitet, og det er selvfølgelig en nobel tanke, sådan at gøre livet nemmere for politiet. Vi skal dog huske på at alt denne registrering kun bliver brugt længe efter en eventuel forbrydelse er fundet sted. Så hver gang vi hører om at PET har forhindret endnu et terrorangreb mod Jyllandsposten eller andre højtråbende elementer i det danske samfund, så er det helt andre værktøjer de har haft gang i. Det er typisk folk i deres umiddelbare nærhed, der lurer at de her folk er på vej ud på et skråplan og har gang i noget virkeligt dumt og så ringer de til politiet og giver dem et tip.

Det er staten der skal tjene borgerne

Dette er noget som mange har glemt, det er os, almindelige danskere, der er Danmark. Staten eksisterer for at holde os sikre, tjene os og gøre vores liv nemmere, derfor har jeg svært ved at se fornuften i at snage i samtlige menneskers liv, for at gøre det nemmere at opklare hvem der har udført eventuelle terrorhandlinger i Danmark. Hvis nogen af dem slipper igennem nettet og har held til at udføre deres horrible planer, så går der næppe 72 timer før en eller anden gruppe tager "æren" for angrebet. Vi som almindelige borgere opgiver en masse tryghed og privatliv og vinder absolut intet ved det. For at gøre det endnu mere klart, selv hvis alt denne registrering kunne bruges til at forhindre terrorister i at angribe Danmark, så ville jeg stadig være imod at man tog hele befolkningen som gidsler for at forsøge at fange nogle enkelte kriminelle. Overvågning af almindelige borgere sker for at pleje statens egne interesser, på bekostning af alle os den egentlig skulle tjene.

Skrot logningsbekendtgørelsen

Mit forslag i denne omgang går på at skrotte logningsbekendtgørelsen (det er den lov der tvinger samtlige tele- og internetudbydere til at gemme alle disse oplysninger om os og videregive dem til staten efter anmodning). Det koster selskaberne et sted mellem 50 og 200 mio. kroner om året at holde det kørende, som de så tvinger os til at betale som deres kunder. Jeg syntes vi skal skrotte loven og ved samme lejlighed forbyde tele og internetselskaberne at gemme den slags data om deres brugere. Privatlivets fred skal genetableres, og hvis vi så gerne vil dele ting med resten af verden, så kan vi smide det op på vores blog, vores familiehjemmeside eller på vores facebook-væg, det skal bare altid være vores valg hvad vi vil dele og med hvem.

Dette er kun det første forslag til at få genoprettet det danske retssamfund, der er mange andre steder hvor den almindelige borgers retssikkerhed har måttet vige for politi og konkurrencestaten. Nogle af de udfordringer er at vores muligheder for at demonstrere hvis vi er utilfredse med magthaverne, er blevet kraftigt reducerede efter at lømmelpakken blev indført og at vores mulighed for at kunne forsvare os selv imod alvorlige anklager er blevet voldsomt reduceret efter at rockerloven blev indført. Den har gjort det tilladt for statens anklager at hemmeligholde dele af deres bevismateriale, så du effektivt kan blive anklaget og dømt uden at få at vide hvilke beviser der foreligger og derfor har voldsomt svært ved at forsvare dig, om du så er skyldig eller ej. Nok var loven tiltænkt at gøre det nemmere at få ram på rockerne, men den er formuleret således at den gælder alle danskere, høj som lav.

Der er mange ting der er gået af sporet i dagens Danmark, og desværre bliver det nok værre før det bliver bedre. Heldigvis kan vi allerede nu gå i gang med at modarbejde dette, så kom ind i kampen.

Ingen kommentarer: